2011-01-09

Nattningen ja..

Ludwig är helt omöjlig på kvällarna att natta nu för tiden. Vi får visserligen skylla oss själva. Vi har från dag 1 vaggat honom till sömns och sen lagt ner honom i sin säng. Fast oftast har vi lagt han ner just innan han somnat.. Det har funkat bra. Vaggat typ 10 minuter, det har räckt. Men nu ska han böka runt i famnen, somnar han och vi lägger ner han vaknar han till direkt och ställer sig upp. Då får vi börja om med vaggningen.. Typ 3-4 gånger får vi göra så, sen sover han. Men det är ju så jobbigt! Han är tung nu, 11 kilo minst. Man får ont i rygg och axlar, man blir trött i hela kroppen och i huvet av att hålla på så.

Vi har funderat på olika nattningsmetoder att ta till. Bada och sen välling och läsa saga är en. Bada går bra, välling går bra, men läsa saga... Hinner vi läsa första ordet innan han far runt i sängen så är det bra. Barn kanske är så?! Att de inte Är still när man ska läsa saga. Vad vet vi! Vet ni? En annan är typ 5-minuters metoden. Den ratar vi båda två! Gillar det inte alls. Men.. Är det den som hjälper så kör vi på den. Fast kanske 2-3 minuter. Men fattar inte riktigt hur den funkar. Ska man låta barnet va och skrika ett visst antal minuter och sen gå in och lägga barnet tillrätta och sen göra så om och om igen tills barnet somnat? Måste läsa på mer om alla nattningsmetoder som finns.

Ni som har barn. Hur har ni gjort? Börjar vi försent är min tanke?! Han blir ju 1 nu i veckan... Alla tips och råd tas tacksamt emot :)

1 kommentar:

Jonna sa...

När vi skulle lära Kevin att somna i sin spjälsäng efter ha vaggats tills sömn i vagnen fram tills han var ca 6 månader så var det en jobbig period. Vi körde en variant av 5-minuters metoden då vi gick in och nattade honom, pussade godnatt och sedan gick ut från rummet. Han började så klart grina på en gång. Men man väntade en liten stund, ca 2 minuter, gick in igen och stoppade in nappen och sa godnatt. Efter ca 2-3 veckor somnade han utan problem i sängen alldeles själv. Men det går i perioder. Kevin är i en sån där "vill-inte-somna-själv"-period just nu och det är inte enkelt med en pojke som snart är 4 år.

Men mitt tips är att köra på 5-minuters metoden fast med kortare tidsintervaller. Även om det är jobbigt i början så kommer ni tycka att det är värt det när han tillsist somnar själv i sin säng utan att vaggas till sömns.

Kram!