2009-11-30

Chokladkolareceptet på begäran :)

Smet till ca 50 st kolor

3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
1 1/2 msk vaniljsocker

Förberedelser och instruktioner:
Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter (helst 5 liters) och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast.
Använd en träsked att röra om med. Ju smalar desto bättre.
Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien.

Så här gör du kolan:
Blanda alla ingredienser i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt hela tiden till smeten kokat upp. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det.
Låt sedan fortsätta koka.
När kolan är 120-125 grader är den klar. Vid 140-145 grader får man hårda kolor. Använd med fördel kökstermometer.
Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet tills smeten går att forma till en mjuk kula.
Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Skär sedan i små munsbitar och linda in i smör- eller bakplåtspapper.
(OBS! Gör bara en sats åt gången)

Lycka till!! :)

1 kommentar:

Anonym sa...

bra start